23-03-07

PERS: Het Nieuwsblad - aankondiging

ILOVE%20nieuwsblad%208juli

BRUSSEL - Het nieuwe Vlaamse theater Arte in Brussel is tevreden over zijn eerste seizoen, in de tippelzone bij de KVS. Er wordt meteen doorgetrokken naar volgend speeljaar. Deze week waren er al audities voor een musical.
Het klonk gewaagd toen Erik Goossens in september vorig jaar aankondigde dat hij in Brussel een nieuw theater kwam openen. Dan nog wel vlak tegenover de KVS, dat toen bijna het gruis van acht jaar verbouwing mocht afschudden.


,,Maar het is gelukt'', zegt coƶrdinator Daniel De Laet. ,,We hadden hier tachtig voorstellingen van zeventig verschillende producties. Daarbij bleven we heel trouw aan onze opdracht: Vlaamse voorstellingen brengen die nergens elders in Brussel te zien waren. Het Antwerps Raamtheater was hier, ook Arsenaal uit Mechelen en Paljas uit Deurne.'' Arte vroeg zijn bezoekers een formulier in te vullen en op basis daarvan wordt het mogelijk zicht te krijgen op hun afkomst. Daar zitten Brusselaars bij, maar toch ook een groot stuk uit de Noordrand.

Het mag verwonderen dat zij Arte hebben gevonden. ,,OK, het theater ligt dan wel vlak tegenover de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, maar die is al lang geen referentie meer,'' zegt De Laet. ,,De KVS was bijna tien jaar dicht voor verbouwingswerken, dat is lang genoeg opdat mensen zouden vergeten waar de KVS ligt.''

De KVS is ondertussen ook alweer een tijdje open. Er kon gevreesd dat die opening Arte-publiek zou weghalen. Dat is niet gebeurd. Daniel De Laet spreekt van kruisbestuiving . Dit is een Vlaamse buurt . Arte en co liggen in een wijk waar Afrikaanse en Noord-Europese dames 's avonds komen tippelen. Tegen dat decor valt Vlaams theaterpubliek meteen op.

Het meeste publiek gaarde Arte toen de leerlingen van het Brussels Muziekconservatorium hier voorstellingen gaven in het raam van hun eindwerk. Vroeger trokken ze daarvoor naar de Boesdaelhoeve in Sint-Genesius-Rode, behoorlijk ver van het centrum. Nu kiezen ze dus voor hartje Brussel en slepen ze al gauw duizend kijkers mee binnen.

Die opkomst deed Arte de weg inslaan waarin het theater vanaf volgend seizoen ver wil doorgaan: muziektheater, musicals, minimusical. Uitnodigen en zelf opzetten. De opener I Love You, You're Perfect Now Change is er zo eentje. Een romantische komedie met twee dames en twee heren. Maar er ontbreekt nog een heer en daarom werden deze week audities georganiseerd.

Zes kandidaten meldden zich. ,,Ik zoek een komisch musical-acteur'', zegt Van Heystraeten. ,,Geen die alleen maar breed in het gebaar kan gaan. Maar een die ook heel klein kan zeggen Ik hou van u .''


 Paul DEMEYER08/07/2006

11:50 Gepost door Maria Van den Eynde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.