23-03-07

HET PROJECT : toelichting

Voorjaar 2006 - de start


Het is niet evident om in Brussel een Vlaams cultureel initiatief op te starten dat: complementair / drempelverlagend is aan reeds bestaande initiatieven en anderzijds publiek uit Vlaanderen & Brussel trekt om in de hoofdstad cultuur te beleven.

 

Na heel wat denkwerk en marktonderzoek wees alles in de richting van: musical.

Niet de grote musicals zoals er in Antwerpen of Gent te zien zijn, maar eerder de kleinschalige projecten, genre: Off-Broadway producties.

Ook niet met grote bekende namen of BV’s uit televisie soaps, ed. maar wél met: jonge afgestudeerden van Vlaamse Conservatoria, incluis Musicalafdeling-Brussel.

Dus jonge mensen in de hoofdrollen.

Een unieke kans om zich professioneel waar te maken voor het grote publiek.

De productie zou enkel en alleen in Brussel lopen, dus niet rondreizen in Vlaanderen.

 

Vlaams Minister van Cultuur & Brusselse aangelegenheden Bert Anciaux, dacht ook in die richting en steunde het initiatief financieel met een projectsubsidie van 25.000 euro.

 

 

Musical keuze


De basisbedoeling was - en is nog steeds -  eigen Vlaamse creaties te produceren, dwz: jonge Vlaamse auteur, componist, enz… kansen te bieden. Maar als opstart, was het eerder opportuun om een bestaande productie te “klonen”.

Belangrijke pijlers bij de productiekeuze: toegankelijkheid (drempelverlagend), toucherend (lach/traan), herkenbaarheid. Weliswaar zonder platvloersheid, om een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.

Na rijp beraad viel de keuze op de Off-Broadway musical: “I Love You, You’re Perfect, Now Change”, een revueachtige musical met tal van korte op zichzelf staande scènes en met als thema: de relatiesfeer man/vrouw.

Vier acteurs/actrices en twee muzikanten: pianist en violist, financieel perfect haalbaar binnen het budget.

 

 

Casting


De algemene normen: jong, dynamisch, afgestudeerd zijn, creatief denkvermogen, inlevingssfeer. Specifiek voor de acteurs/actrices: én kunnen acteren, én kunnen zingen + juiste stemtimbre hebben, én kunnen dansen, én ook… een beetje de juiste figuur hebben om minstens 20 verschillende rollen te vertolken in het geheel van de productie.

In samenspraak met de jonge - talentvolle - regisseur, Bruno Van Heystraeten selecteerden we de cast: Lokke Dieltiens, Caroline Ceulemans, Geert Peeters en Kevin De Bruyne.

De muzikale leiding kwam in handen van Tim Gystelinck (piano) met Elke Vanderverre (viool). Daniël Suy verzorgde de fotografie. Joëlle Meerbergen nam de algemene vormgeving van de productie op zich en Daniel De Laet was de producent.

 

 

Planning


Een korte, maar krachtige repetitieperiode: 30 dagen of 7/7 dagen repetities, een première precies één maand later dd. 15 september 2006 en zeventien voorstellingen in totaal voor een eerste speelperiode. Eventueel later, in de loop van 2007 een reeks hernemingen met als slot de “Gulden Ontsporing” nav. de 11 juli viering in Brussel. Eventueel gedurende de tweede helft van juli 2007 enkele demovoorstellingen in Oostende ter promotie van ons volgend musical initiatief etc…

 

 

De voorstellingen - najaar 2006


De voorstellingen werden unaniem door het publiek méér dan enthousiast onthaald.

Bert Anciaux - Minister Van Cultuur & Brusselse aangelegenheden, genodigde bij de première, stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken.

Het was een onderhoudend, amusant geheel, dat toucheerde van begin tot einde, met als enige en blijvende opmerking dat de akoestiek van de zaal niet zo’het van het’ was voor dit genre.

Cijfermatig haalden we 1.200 toeschouwers voor een reeks van 17 voorstellingen. Dat is niet uitermate veel, maar wel een hele prestatie als start, van een nieuw Vlaams project in Brussel, vooral als je nog niet beschikt over een eigen vast publiek, naambekendheid, etc…

Het publiek was niet alleen afkomstig uit Brussel en gans Vlaanderen, maar ook uit Nederland: musicalfanaten en groepen die Brussel bezochten in het weekend als City-trip.

Een mooie opstart met goede vooruitzichten voor de toekomst.

Helaas dacht de kortzichtige zaalexploitant daar artistiek & financieel anders over en werden alle mogelijke opties voor de toekomst gecanceld.

 


11:53 Gepost door Maria Van den Eynde | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.